Bartın

Nüfusu 193.577 olan Bartın, Karadeniz Bölgesi’nde, Batı Karadeniz Bölümü’nde bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye’nin 74. ili olmuştur. Doğusunda Kastamonu, güneyinde Karabük, batısında Zonguldak illeri, kuzeyinde Karadeniz bulunur. Bartın’ın iklimsel özelliği, yaz aylarında sıcak ve nemli olması, kış aylarında günlerin çoğunun ılık ve yağışlı olmasıdır. Doğal güzelliği, plajları, tarihi yapıları ile ilgi çekici bir kenttir. Adını mitolojide “Muhteşem akan Su” anlamına gelen Parthenious’tan alan ilin Amasra, Kurucaşile ve Ulus olmak üzere üç ilçesi vardır. Bartın’ın dik ve ormanlık yamaçlarla denize ulaşan 59 km’lik kıyı kesimi, olağanüstü güzellikler sergilemektedir. Amasra ilçesi eşsiz doğal yapısı, 3000 yıllık tarihi dokusu ile önemli bir turizm merkezidir. Amasra, yaz kış turistlerin akınına uğramaktadır. Kurucaşile, ülkemizde ahşap tekne yapımının sürdürüldüğü en önemli merkezlerden biridir. Kurucaşile’de Osmanlılar döneminden bugüne kadar savaş gemilerinden balıkçı teknelerine, yük gemilerinden gezinti sandallarına kadar çeşitli tipte tekneler yapılmıştır. Ulus, şelaleleri ve yeşilin her tonunun görülebileceği yaylalarıyla ünlü gizli bir cennettir. Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Ulus; çevresini saran ağaçları, çiçekleri ve yaban hayvanlarıyla tam bir doğa harikasıdır. Zaten nüfusun az olduğu şehir, öğreci şehri olma yolunda ilerlemektedir. Bartın’ın tarihi, Bartın ilinde yer alan önemli yerler ve Bartın’a ulaşım ile ilgili soldaki menülerden bilgi edinebilirsiniz. 




Bartın'ın Tarihi

Zonguldak ilinin eski ilçesi olan ve Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Bartın 1991'de il haline getirilmiştir. Nüfusu 193.577 olan Bartın, başkent Ankara'ya 270 km, İstanbul'a 440 km uzaklıktadır.

Daha önce Pathenios olarak adlandırılan mağaranın tarihi MÖ 12. yüzyıla dayanmaktadır. Mağara Gargas kabilesi, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Rumlar, Persler ve Makedonların egemenliğinde olmuştur. Daha sonra MS 11. yüzyılda Türk istilasına kadar Roma İmparatorluğu ve Bizans tarafından istila edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kastamonu'ya bağlıdır. Bartın, şimdi Norwich merkezli Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği (EAHTR) üyesidir. Bartın, antik kalıntıları ve eski Türk mimari özelliklere sahip ahşap evleri ile popülerdir. Kentte ilkbahar mevsiminde ulusal bazda ünlü Çilek Festivali düzenlenmektedir. Bartın'ın iklimsel özelliği, yaz aylarında sıcak ve nemli olması, kış aylarında günlerin çoğunun ılık ve yağışlı olmasıdır.




Önemli Yerler

Amasra

Bartın'ın kuzeyindeki dik yamaçları ve Karadeniz'i bir araya getiren Amasra, antik çağda Amastris olarak da bilinirdi. Amasra, bir yarımada ve iki adacık üzerine kurulmuştur ve küçük gemiler için bir limanı ve 1.5 km uzunluğunda kumlu bir plajı vardır.

Bartın'a 17 km uzaklıkta olup dakikalar içinde kendi arabanızla veya otobüsle ulaşım sağlanmaktadır. Özellikle turistler şehrin güzelliğini ve plajlarını takdir etmektedirler. Ayrıca, su altı ve karadaki kalıntıların sergilendiği orta boy bir arkeolojik ve etnografik müzesi vardır. Amasra'daki kale Roma döneminde inşa edilmiştir. Tarih boyunca Ceneviz, Bizans, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı medeniyetlerin kontrolü altında olmuştur.

Amasra sizi bekliyor!

Amasra hakkında daha fazla bilgi ve fotoğraf için amasra.com.tr




İnkumu
Şehir merkezinden 15 km uzaklıktaki İnkumu, 3 km uzunluğundaki kumsala ve Karadeniz'in yeşil ve mavi eşsiz güzelliklerine sahip bir turistik cazibe ve tatil beldesidir.

Sahilin arkadasında sıcak günlerde binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan kafeler, balık lokantaları, otel, motel ve barlar bulunmaktadır. Sadece komşu şehirlerden gelen yerel turistler değil, aynı zamanda ülkenin farklı bölgelerinden  ve yurtdışından gelenlerce plajı ve denizi için ziyaret edilmektedir.



 
Çakraz
Amasra'ya 20 dakika uzaklıktaki Çakraz, huzur ve keşfedilmemiş güzelliği sayesinde özellikle yabancı turistleri cezbetmektedir. Aynı zamanda, balıkların çıplak gözle görülebildiği berrak bir deniz suyu vardır. Ufka baktığınızda güneşi denizin içinde de görebilirsiniz.




Küre Dağları
Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu ve Bartın illerinin sınırları içerisinde olup 37.753 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Valla Kanyon’u ve Ilgarini Mağarası gibi coğrafi özelliklere ve Ilıca Şelalesi gibi doğal güzelliklere sahiptir.

Ayrıca, Avrupa’daki vahşi doğal alanları korumayı amaçlayan PAN Parks (Protective Areas Network)  adlı organizasyonun Türkiye’deki ilk üyesidir.

Turistlerin Küre Dağları Milli Parkı sınırları içinde konaklayacak yer bulmaları mümkün olmasa dahi, park alanının Bartın şehir merkezine ve çevresindeki küçük kasabalara yakın olması avantaj sağlamaktadır. Milli Park, Arıt’a 32 km, Ulus’a 37 km Amasra’ya 17 km ve Kurucaşile’ye 55 km uzaklıktadır.

Ziyaretiniz sırasında, su samurundan mavi zebraya kadar onlarca farklı memeli ve omurgasız hayvana rastlayabilirsiniz. Küre Dağları Milli Parkı ziyareti sizin için muhteşem bir deneyim olacak.




Safranbolu
Karabük il sınırları içinde yer alan ve Bartın'a sadece 5 km uzaklıkta bulunan Safranbolu, Türk toplumunun kültürel, tarihi ve mimari yaşam tarzını temsil eden örnek bir kenttir. Yüzyıllardır korunan kültürel ve mimari mirası sebebiyle UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Mirası Kenti ilan edilmiştir. Şehrin cazibe merkezlerinden biri çarşısı ve etrafında yer alan evlerdir. Kentte ayrıca her biri tarihi değere sahip 25'in üzerinde cami bulunmaktadır.

Tarihi yerleri ve evlerinin yanı sıra şehir birçok doğal güzelliklere sahiptir. Yoğun orman arazileri ve vadiler, piknik ve doğa yürüyüşü, tırmanma, bisiklet ve diğer etkinlikler için çok uygun yerlerdir.

Kent merkezine 13 km uzaklıktaki Yörük Köyü, 300 yıllık evleri, cami ve kamuya açık çamaşırhaneleriyle neredeyse açık hava müzesi gibidir.




Yedi Göller
1642 hektar olan Yedigöller havzası, Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan bir diğer milli parktır ve adından da anlaşılacağı üzere birbirine bağlı ve toplamda 1,5 km uzunluğu bulan yedi gölden oluşmaktadır.

Çok çeşitli bitki türlerini barındıran Yedigöller Milli Parkı ayrıca ayı, domuz, tilki, geyik ve karacalara ev sahipliği yapmaktadır. Dahası, kamp, ​​spor aktiviteleri, fotoğrafçılık, piknik ve benzeri aktiviteler için de uygundur.



Bartın'a Ulaşım
Bartın'a Türkiye'nin her yerinden karayolu ile ulaşım mümkündür.Denizyolu ise Bartın ve Amasra limanlarıyla denizyolu ulaşımı yapılır. Havayolu ulaşımı ise Zonguldak Havalimanı üzerinden yapılır. Zonguldak Havalimanından Bartın'a karayoluyla ulaşım yapılabilir. Bartın bölünmüş yollar ile İstanbul’a 420 km, Ankara’ya ise 283 km mesafededir.


 

TANITIM

Uluslararası Öğrenci Oryantasyon Programı

Bartın Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Ofisi

Adres: Bartın Üniversitesi Ağdacı Kampüsü

E-posta: iso@bartin.edu.tr

Uluslararası Öğrenciler Koordinatörü

Burçin KEF