İkamet İşlemleri
İkamet İşlemleri Hakkında Bartın İl Göç İdaresi Duyurusu |
Ön Lisans-Lisans-Yüksek Lisans veya Doktora Öğrencilerinin Ülkemize Girişte Yapacağı İş ve İşlemler:
Ülkemize öğrenim amacıyla gelen ve kayıt hakkı bulunan fakat Türkçesinin yetersiz olması nedeniyle üniversite tarafından Türkçe öğrenme kurslarına yönlendirilen öğrencilere durumlarını belgelemeleri kaydıyla bir sonraki eğitim-öğretim döneminin başlangıcına kadar “Öğrenci İkamet İzni” düzenlenir. Yabancı öğrenciler yurt içi veya yurt dışından illerimizde bulunan üniversitelere müracaat ettikten ve eğitim almaya hak kazandıktan sonra yabancılara kazandıkları üniversiteden davet mektubu gönderilir. Davet mektubuna istinaden yabancılar ülkemize giriş yapmak için müracaat ettiklerinde ülke konsolosluğumuza ve sınır kapısı görevlilerimize kendilerine gönderilmiş davet mektubunu ve kalacakları süreyi kapsayan pasaportlarını ibraz ederler.
Ülkemize giriş yaptıktan sonra eğitim alabilmeleri için hak kazandıkları üniversiteye müracaat ederek ilk kayıtlarını yaptırırlar. Kendilerine verilen kayıt belgeleri ile vize muafiyeti sona ermeden yeni tarihli ve resimli öğrenci belgeleri ile illerde faaliyet gösteren İl Göç İdaresi Müdürlüklerine Öğrenci İkamet Belgesi alabilmek için müracaat ederler. İl Göç İdaresi Müdürlüklerinde yabancı öğrenciler ile mülakat yapılır. İkamet alabilmeleri için kendilerinden istenilen belge ve bilgiler yabancılara anlatılarak müracaat etmeleri sağlanır.
İlk başvuru esnasında yabancı öğrencilerden istenen belgeler şunlardır:
YÖK Başkanlığımız ile İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı arasında 15 Kasım 2023 tarihinde "Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İş Birliği Protokolü" imzalanmıştır.
Bahse konu protokol kapsamında Üniversitemizde eğitim gören uluslararası öğrencilerin,
https://e-ikamet.goc.gov.tr/ “öğrenci ikamet izni” başvurusu yaptıktan sonra aşağıda belirtilen belgeleri randevu tarihini beklemeksizin Üniversiteye teslim etmeleri gerekmektedir.
İkamet izni başvuruları;
"İlk defa ikamet izni başvurusu" yapacak uluslararası öğrenciler, Uluslararası Öğrenciler ve Yurt Dışı Eğitim Koordinatörlüğüne,
"İkamet yenileme başvurusu" yapacak uluslararası öğrenciler kayıtlı oldukları Akademik Birimlerine,
Lisansüstü programlarında öğrenim görenler için ikamet başvuruları Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne dosya halinde eksiksiz hazırlanarak teslim edilecektir.
İkamet İzni Başvuru dosyasında olması gereken belgeler:
1- İkamet izni kayıt/başvuru formu (öğrenci tarafından ıslak imzalı şekilde) 7- İkamet izni belge bedelinin ödendiğine dair makbuz |
Aşağıda yer formun bilgisayar ortamında doldurularak 3 nüsha halinde çıktı alınıp yukarıda istenen belgeler ile birlikte teslim edilmesi gerekir.
Beyan/Kontrol Formu İndirmek için tıklayınız.
- Genel Sağlık Sigortası: Yabancı Öğrenciler talep etmeleri halinde okula ilk kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren 3 ay içinde Genel Sağlık Sigortasını öğrenim yapacakları ildeki İl Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yaptırabilirler. Alacakları provizyon belgesini yada başvuru belgesini idaremize teslim etmeleri müracaat sırasında zorunludur.
- İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Kapsamında Geçerli Sigorta: Yabancılar ülkemize giriş yaparken kendi ülkelerinden yaptıracakları Üniversal nitelikte ve İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri kapsamında bulunan ve Türkiye'de kaldıkları sürede sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge getirmeleri gerekmektedir (Bu belge yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmeli ve Türkiye’deki sigorta şirketlerinin yurt içindeki anlaşmalı olduğu şubelerinden akredite edilmesi kaydıyla geçerlilik sağlar).
- Özel Sağlık Sigortası: Yabancılara yönelik Özel Sağlık Sigortası yaptırmaları zorunludur. Bu poliçelerde Hazine Müsteşarlığının Genelgesi uyarınca "İş bu poliçe 06.06.2014 tarih ve 9 sayılı İkamet izni Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge de belirlenen asgari teminat yapısını kapsamaktadır." İbaresi bulunmakla birlikte yabancıların kayıt yaptırdıkları Üniversitenin bulunduğu il içinde faaliyet gösteren herhangi bir sigortacıdan yapılan “ayakta ve yatarak tedaviye” uygundur yazısı belirtilmelidir.
Ayrıca yabancı öğrencilerin her güz döneminde öğrenci belgelerini ve sigortalarını yenileyerek İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Yabancılar il içinde ikamet ettikleri adreslerini değiştirdiklerinde 20 gün içerisinde Müdürlüğümüze yeni adreslerini bildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde yaptığımız kontrollerde eksik veya yalan bilgi verdiği anlaşılan yabancıların ikametleri Müdürlüğümüzce resen iptal edilecek ve yabancının ülkemizden çıkışı sağlanacaktır.
İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ
ELMALIK SOKAK NO: 3 BARTIN VALİLİĞİ MERKEZ/BARTIN
WEB: http://bartin.goc.gov.tr
E-POSTA: bartin@goc.gov.tr
TEL: 0 378 227 65 33
FAX: 0 378 227 55 88
Uluslararası öğrencilerimiz Üniversitemize kayıt işlemini tamamladıktan sonra 1 ay içerisinde ikamet başvurusunu yapmalı ve ikamet iznini aldıktan sonra bir örneğini kayıtlı olduğu birime teslim etmesi gerekir.
TANITIM
Uluslararası Öğrenci Oryantasyon Programı
MEVZUAT
Yurtdışından Öğrenci Kabülüne İlişkin Esaslar
Bartın Üniversitesi Uluslararası Öğrencilerin Kabul ve Kayıt Esasları Yönergesi
Bartın Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Ofisi
Adres: Bartın Üniversitesi Ağdacı Kampüsü
E-posta: iso@bartin.edu.tr
Uluslararası Öğrenciler Koordinatörü
Burçin KEF